KYSLÉ RYBKY.
Rybky očistíme a pokrájame na jednohubky.
- Na dno nádoby v ktorej budeme ryby pripravovať dáme 1/2 cm vrstvu soli.
- Uložíme vrstvu rýb a zasypeme 1/2cm soli.
- Postup opakujeme podľa množstva pripravovaných rýb.
- Vrchnú vrstvu rýb prikryjeme 1 cm vrstvou soli.
- V soli necháme 3 týždne./dehydrovať/
- Po 3 týždňoch ryby dobre opláchneme vo vode.
- Pripravýme nálev 50% ocot a 50% voda a ryby do nálevu namočíme na 1 týždeň.
- Potom ryby umyjeme a nakladáme do flašiek /jednodávkových/.
- Na spodok dáme cibulku,uhorku a 2-3 kolečka 10 minút prevarenej mrkvy na to vrstvu rýb a opakujeme vrstvy.
- Nakoniec zalejeme nálevom "DEKO"
- Môžeme konzumovať za 4-6 dní.
- Naložené vydržia tak dlho ako uhorky.
Dunajské "Haláslé" v kotlíku .
Hlavná časť je tvorená z kapra a sumca,môžu sa pridať iné druhy riečnych rýb / ryby musia byť čerstvé/.
Haláslé je výdatná polievka,ktorá sa konzumuje s varenými rezancami.
Osobitne sa podáva rybacie mäso/i trochu rozvarené/.
- cibuľa /stará/ nadrobno posekaná
- rybacie plátky/hrubé 2 cm nasoliť 3-4hod pred varením/
- vložíme na dno kotlíka /hlavu a chvost naspodok/
- zalejeme studenou vodou /na 1 kg rýb 1,0 - 1,2l vody/
- varí sa za stáleho varu cca 30 -35 min.
- 1 vrchovatá lyžica červenej papriky sa dá počas varenia
- 1 vrchovatá lyžica papriky pred dokončením varenia
- ikry vkladáme v polovici varenia
- pridáme zelenú papriku,rajčiny čerstvé a jemne dochutíme štiplavou paprikou ,soľ.
- rezance/cestovina/
RYBACÍ ŠALÁT od pána Pokorného Žilina
K príprava potrebujeme.
- 5 ks kvalitných rýb/pstruh,lipeň/
- 3 ks stredná mrkva
- 3 ks stredná petržlen
- 1 cibuľa
- 3-5gr hrášok
- 1 ks bobkový list
- 3 zrnká koriander celý+mletý
- 3 zrnká nové korenie
- 3 zrnká horčičné semeno mleté
- 1 fl tatarská omáčka
- 2 fl majonéza
- 1 ks kvasená uhorka
- soľ
POSTUP:
Ryby očistíme /bez hláv a plutiev/dobre osolíme a necháme odležať 48 hodín,/obraciame/potom umyjeme a dáme do nálevu.
NÁLEV:
- 1 diel vody
- 1 diel ocot
- bobkový list,koreniny/koriander korenie horčičné seneno/
- ryby necháme v náleve 3 dni
Ryby očistíme od kože a veľkých kostí,posekáme na drobno,pridáme pokrájanú varenú zeleninu,posekanú cibuiľu,tatarku,majonézu a dochutíme.