KYSLÉ RYBKY.

Rybky očistíme a pokrájame na jednohubky.

  • Na dno nádoby v ktorej budeme ryby pripravovať dáme 1/2 cm vrstvu soli.
  • Uložíme vrstvu rýb a zasypeme 1/2cm soli.
  • Postup opakujeme podľa množstva pripravovaných rýb.
  • Vrchnú vrstvu rýb prikryjeme 1 cm vrstvou soli.
  • V soli necháme 3 týždne./dehydrovať/
  • Po 3 týždňoch ryby dobre opláchneme vo vode.
  • Pripravýme nálev 50% ocot a 50% voda a ryby do nálevu namočíme na 1 týždeň.
  • Potom ryby umyjeme a nakladáme do flašiek /jednodávkových/.
  • Na spodok dáme cibulku,uhorku a 2-3 kolečka 10 minút prevarenej mrkvy na to vrstvu rýb a opakujeme vrstvy.

 

  • Nakoniec zalejeme nálevom "DEKO"
  • Môžeme konzumovať za 4-6 dní.
  • Naložené vydržia tak dlho ako uhorky.

 

Dunajské "Haláslé" v kotlíku .

Hlavná časť je tvorená z kapra a sumca,môžu sa pridať iné druhy riečnych rýb / ryby musia byť čerstvé/.


Haláslé je výdatná polievka,ktorá sa konzumuje s varenými rezancami.
Osobitne sa podáva rybacie mäso/i trochu rozvarené/.

  • cibuľa /stará/ nadrobno posekaná
  • rybacie plátky/hrubé 2 cm nasoliť 3-4hod pred varením/
  • vložíme na dno kotlíka /hlavu a chvost naspodok/
  • zalejeme studenou vodou /na 1 kg rýb 1,0 - 1,2l vody/
  • varí sa za stáleho varu cca 30 -35 min.
  • 1 vrchovatá lyžica červenej papriky sa dá počas varenia
  • 1 vrchovatá lyžica papriky pred dokončením varenia
  • ikry vkladáme v polovici varenia
  • pridáme zelenú papriku,rajčiny čerstvé a jemne dochutíme štiplavou paprikou ,soľ.
  • rezance/cestovina/

 

RYBACÍ ŠALÁT             od pána Pokorného  Žilina

 

K príprava potrebujeme. 

  • 5 ks kvalitných rýb/pstruh,lipeň/
  • 3 ks stredná mrkva
  • 3 ks stredná petržlen
  • 1 cibuľa
  • 3-5gr hrášok
  • 1 ks bobkový list
  • 3 zrnká koriander celý+mletý
  • 3 zrnká nové korenie
  • 3 zrnká horčičné semeno  mleté
  • 1 fl tatarská omáčka
  • 2 fl majonéza
  • 1 ks kvasená uhorka
  • soľ 

POSTUP:

Ryby očistíme /bez hláv a plutiev/dobre osolíme a necháme odležať 48 hodín,/obraciame/potom umyjeme a dáme do nálevu.

NÁLEV:

  • 1 diel vody
  • 1 diel ocot
  • bobkový list,koreniny/koriander korenie horčičné seneno/
  • ryby necháme v náleve 3 dni

 

Ryby očistíme od kože a veľkých kostí,posekáme na drobno,pridáme pokrájanú varenú zeleninu,posekanú cibuiľu,tatarku,majonézu a dochutíme.